Vaststellingsovereenkomst

Als u ontslagen wordt, dan hoeft u niet altijd naar de kantonrechter. Om onterechte onkosten te voorkomen probeert een werkgever steeds vaker een ontslag te regelen via een vaststellingsovereenkomst. Meer leest u in wat is een vaststellingsovereenkomst? Dit wordt ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Een werkgever kan uit het niets mededelen dat u ontslagen wordt. Bijvoorbeeld doordat de zaken met het bedrijf slecht gaan. De werkgever vraagt u om aan dit ontslag mee te werken door een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Soms zet een werkgever je onder druk om deze overeenkomst direct te tekenen. Mocht de werkgever u dit aanbieden teken dan absoluut niets! Neem eerst contact met ons op om de overeenkomst te controleren. Wij kijken met u mee wat de inhoud van het contract is en of u deze kan ondertekenen. We kunnen u ook een advies geven om het ontslag aan te vechten. Dit kan alleen als de werkgever geen duidelijke reden heeft om u te ontslaan. Zet dus nooit zomaar uw handtekening. Lees meer over het ontslagrecht.

Behoud van uw WW-uitkering

Een vaststellingsovereenkomst ondertekenen wilt u natuurlijk niet met ernstige gevolgen. U begrijpt dat er geen werk meer is, maar u wil niet zonder werk en zonder WW-uitkering zitten. Uw baas beweert dat u gewoon een WW-uitkering en een zak met geld meekrijgt. Wij geven u één advies en dat is vertrouw uw baas nooit blind. Het UWV kan besluiten dat u door het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst helemaal geen recht heeft op een WW-uitkering. De zak met geld die u meekrijgt is dan een schijntje. Een advocaat kan eventueel het document voor u controleren. De manier waarop de overeenkomst is opgesteld is bepalend of u een WW-uitkering krijgt. Door op een bepaalde manier de overeenkomst te formuleren behoud u wel gewoon uw WW-uitkering.

 

Wat gebeurt er als u wel al getekend heeft?

U heeft onder druk van uw werkgever direct uw handtekening gezet onder een vaststellingsovereenkomst. U heeft het contract totaal niet gecontroleerd en u heeft geen flauw idee wat er nu eigenlijk gaat gebeuren. Het eerste wat u doet is contact met ons opnemen. Laat uw contract direct controleren. Veel werknemers weten namelijk niet dat ze binnen 14 dagen nog onder de overeenkomst uitkunnen. Stel u heeft door uw handtekening nergens meer recht op dan is het fijn om er alsnog onderuit te kunnen. Als er niet in de overeenkomst staat dat u er onderuit kan, dan heeft u zelfs 3 weken wettelijke bedenktijd. Wacht dus niet te lang en bel direct een advocaat om alles uit te laten zoeken.

Vergoeding

Bij een ontslag heeft u recht op een vergoeding. Dit is minimaal de wettelijk vastgestelde transitievergoeding. In de vaststellingsovereenkomst staat opgenomen hoeveel geld u ontvangt. De transitievergoeding is eigenlijk de bodemprijs. Samen met uw advocaat kan u eventueel onderhandelen om alleen te tekenen als u meer geld krijgt. Een rechtszaak kost uw werkgever tenslotte meer geld. Haal altijd meer uit een ontslag en regel een vergoeding samen met onze advocaten. Neem vandaag nog contact met ons op zodat we samen aan de slag kunnen.